Een heftige menstruatie met flink veel bloedverlies kunnen ervoor zorgen dat je maandelijks op ziet tegen je menstruatie. Sommige vrouwen vloeien zo erg, dat ze zich zelfs ziek moeten melden op hun werk.
Het kan zijn dat je last hebt van endometriose. Maar ook vrouwen die geen endometriose hebben, kunnen te maken hebben met heftige bloedingen.

Een andere reden kan zijn: Oestrogeendominantie.

Wanneer je oestrogeenspiegels te hoog zijn, kan je baarmoederslijmvlies te dik worden. Normaal gesproken is de menstruatie een natuurlijke balans van de hormonen oestrogeen en progesteron. Oestrogenen zorgen voor de opbouw van het baarmoederslijmvlies. Progesteron zorgt voor de innesteling als je niet bevrucht wordt en voor het loslaten van het slijmvlies wat de menstruatie veroorzaakt.  Progesteron is het hormoon wat de 2e helft van je cyclus (na je eisprong) ruim aanwezig zou moeten zijn. Maar als jouw progesteron level wordt onderdrukt door bijvoorbeeld een teveel aan oestrogenen in het lichaam of stress gaat het mis. Zo kunnen er heftige bloedingen optreden omdat het baarmoederslijmvlies dan uiteindelijk te dik wordt. 

Wat kan je er aan doen:
 1. Probeer zo gezond mogelijk te eten.
 2. Kom in beweging
 3. Verminder je stress
 4. Maak je leven leuk en vol zingeving
 5. Leg de lat niet te hoog
 6. Pas je leven aan in het ritme van je cyclus

Wat bedoel ik hier mee?

Een hormonaal balans kan verstoord raken door vele factoren. Om het evenwicht terug te krijgen in de cyclus en zo de menstruatie normaal te laten verlopen zal je er iets aan moeten doen. Door niets te veranderen, verandert er waarschijnlijk niets. 

Bij twijfel over afwijkingen of ziektes is het altijd verstandig om dat eerst uit te laten sluiten via de huisarts en of gynaecoloog. In de meeste gevallen worden er geen afwijkingen gevonden. 

Maar wat kun je nu direct doen?
 • Vermijd voeding die ontstekingen verergeren zoals: suiker, alcohol, frisdrank, koekjes, chips, snacks, snoep, bewerkt voedsel zoals worst en kant en klaarmaaltijden en pakjes en zakjes.
 • Eet vooral verse onbewerkte voeding.
 • Eet vette vis, veel groente, avocado, zaden en pitten ( verminder vlees en vleesvervangers)
 • verhoog je immuunsysteem door zuur fruit te eten en nogmaals veel groente
 • drink veel water en groene thee
 • ga lekker veel wandelen, fietsen (de buitenlucht in)
 • Verminder stress ( het is vaak niet de situatie die stress veroorzaakt maar hoe jij er naar kijkt)
 • Neem tijdens je zwaarste dag(en) van je menstruatie vrij en plan geen activiteiten.
 • Praat er over
 • je staat er niet alleen voor

Blijf vooral niet lopen met je klachten, er is vaak echt iets aan te doen.

Scroll naar top